Tiszabő község címere

Tiszabő község címere csúcsán álló, egyszerű, kék alapú pajzs, felül félkört képező bevágással. Központi motívuma a pajzstalp fölötti zöld hármas halom és az aranykoronás középső részén álló ezüst (fehér), talpas kettős kereszt. A kék mező heraldikai bal oldalán (szemből jobbra), felfelé néző, kifelé fordított, lebegő ezüstös ekevas, a felület jobb oldalán aranyszínű búzakalász. A pajzs alsó harmadát három hullámos ezüstpólya szeli át. A mezőrészlet középen természetes színű hal úszik a halmok felé. A pajzs felett vörös színű küllős kerék lebeg.

A pajzsidomot ezüstgyűrűvel összekapcsolt, szimmetrikusan aláhajló levélfüzér fogja át, a stilizált díszítés arany (sárga) és vörös színű. Alul arany helységszalag zárja a kompozíciót. Felirat: TISZABŐ

Tiszabő község
Kép: gabesz68Panoramio

Az aranyszínű búzakalász a földművelés jelentőségét hangsúlyozza. A halászat szintén kiemelkedő jelentőségű volt a vizekben gazdag község életében, ezért indokolt a hal külön szerepeltetése és a három ezüstpólya pajzsmezőben történő megjelenítése is. A folyamszabályozásig (1849) áradáskor a település határainak több mint felét víz borította. A betelepülő első lakok halászok voltak. A kerék motívum a roma népesség többségi arányának kifejező, szép megjelenítése.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei