Berkesd község címere

Berkesd címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs, zöld mezejében vörös pajzsfő. A pajzsfő közepén kék telek, ebben lebegő helyzetű, ívesen szélesedő szárú és szegvégű arany apostoli kettős kereszt. A szélső vörös mezőkben egy-egy heraldikai ezüstrózsa lebeg. A zöld mezőben lebegő helyzetű, stilizált gyökeres égerfa ezüsttel, melyet jobbról szárukon összefogott három arany búzakalász, balról leveles aranyfürt kísér. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves aranyszalagon feketével BERKESD felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Berkesd község
Kép: YokordsoftPanoramio

A rózsa Szűz Mária-motívum: szirmainak száma Mária neve betűinek száma, ezüstszíne a szüzességet, a szeplőtelenséget jelképezi. Az ezüstrózsák vörös pajzsmezőben helyezkednek el: a vörös-ezüst színpár a község legkorábbi említésének idejét, az Árpád-kort jelzik.

A vallásos lakosságra utal az apostoli kettős kereszt, mely szorosan köthető az apostoli királyhoz, Szent Istvánhoz, aki Berkesdet – melyet számos más faluval együtt királyi szolgálónépek lakták – 1015-ben a megalakuló Pécsváradi Apátságnak adományozott. Ezzel hosszú időre, Mária Terézia koráig – az Apátság megszűntéig – meghatározta a falu életét.

A címeren helyet kapott a búza és a szőlő is. Elsődleges jelentésük mellett (Berkesd mezőgazdasági jellegű település) mögöttes jelentéstartalmuk is van: vallásos jelképként a búza a kenyeret, a szőlő a bort jelenti, vagyis Krisztus testét és vérét, tehát az Oltáriszentséget.

A központi helyet betöltő stilizált égerfa közvetetten a község nevére utal, hiszen a berkek, vizenyős helyek egyik legjellemzőbb növénye az éger. A fák széles körben elterjedt szimbolikus jelentéssel bírnak. A megújuló lombkorona az újjászületést jelképezi. A földbe kapaszkodó gyökerek és az égi szférához rendelt fakorona révén az Ég és a Föld összekapcsolódását jelenti, ezen keresztül pedig a vallásos hitet. Berkesd címernövénye az éger, melynek szimbolikáját tovább lehet örökíteni a község életében is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei