Tiszafüred város címere

Tiszafüred város címere háromágú aranyszigonyokkal behintett, arannyal szegélyezett hegyes pajzs; zöld mezejében kerek talpú, négyágú ezüstszigony lebeg. A címer díszített változata: a címerpalástból a pajzs fölött képzett hurok a béke gondolatát jelképező két olajág között az ismétlődő szigonymotívumot fogja össze; a címerpajzs a jellegzetes természeti környezetet jelképező vízi növényekből és két gulipánból formált pajzstartón nyugszik. A pajzs alatt ezüstszalagon a város neve szerepel.

Tiszafüred város
Kép: pál zsambokiPanoramio

A népi halászati eszköz formáját felidéző stilizált szigonymotívum jelképezi a város és a folyó kapcsolatát, a Közép-Tisza vidékén élő ember ősi foglalkozását, a halászatot, az ember évszázados küzdelmét; ezüst színe a Tiszát; a város négyszeri elnéptelenedését és újjáépítését; négy megye határának találkozásánál való fekvését; az önkormányzat közigazgatási egységébe tartozó négy városrészt: Kócsújfalut, Tiszafüredet, Tiszaörvényt és Tiszaszőlőst; és az ember és közösségformáló eszközkészítő tevékenységet.

A címerpajzs arányai és nyújtott formája egy Tiszafüreden előkerült honfoglalás kori használati eszközre (szíjvég) emlékeztet, ezzel az ősi lakott helyet jelképezi. A címerpajzs zöld alapszíne a természeti környezetet és a mezőgazdaságot együtt szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei