Tiszalúc nagyközség címere

Tiszalúc címerén a tárcsapajzs vörös mezejében ezüstszínű, kardot tartó, levágott kar lebeg, fölötte a pajzsfőben nyitott, leveles aranykorona lebeg. A pajzsra helyezett aranykoronás lovagi sisak sisakdísze a pajzsban ábrázolt kardot tartó kar. A sisaktakaró kék-arany és vörös-ezüst.

Tiszalúc nagyközség
Kép: János HajasPanoramio

A címerterv Tiszalúc régi pecsétjét vette alapul, amely arra utal, hogy ez a hely hajdútelepülés. I. Rákóczi György erdélyi fejedelem 1642-ben telepített itt le hajdúkat. A település címere az 1697-es évszámmal ellátott pecsétnyomó alapján készült, amely kardot tartó kart és fölötte ötágú koronát ábrázol. A korona a címerben nem a királyság, hanem a hatalom, a közigazgatás jelképe, a kardot tartó kar pedig arra utal, hogy Tiszalúc hajdúváros volt a 17. században, lakói fegyverrel szolgálták a hazát.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei