Tiszaörs község címere

Tiszaörs község címere háromszögű pajzs, rajta kék mezejének alján zöld talaj ezüstfolyóval, a talajon jobbra forduló, arannyal vértezett ezüstdaru a felemelt jobbjában követ tart. A pajzs felső sarkaiban egy-egy aranymezejű háromszögű pajzs, a jobb oldali alján három, arannyal erezett fekete, stilizált búzakalász, kettő a pajzs alsó vonalának ívét követi, a harmadik függőleges helyzetű, a bal oldali pajzsban lebegő fekete kereszt.

Tiszaörs község
Kép: Selmeczi LeventePanoramio

Tiszaörs címeréhez a kiinduló pontot az 1768. évi pecsétkép szolgáltatta, mely 1949-ig a település autentikus szimbólumának számított. Új részlet csupán a Tiszát jelképező ezüst (fehér) pólya, amely a régi tájra és a község nevére is utal. Jelenléte a tartalmi gazdagságot erősíti.

A címer motívumai közül a kereszt utal a katolikus érzületre. Az olasz katolicizmusban gyökerező őrdaru szerepeltetése is jelentheti ugyanezt, annak ellenére, hogy a daru fellelhető más vallásúak jelképállataként is. A címeren való megjelenítését motiválhatta továbbá a tájra jellemző gazdag madárvilág jelenléte, illetve a falu nevének a népi etimológiában őrhely, vigyázóhely tartalmú értelmezése is. A karmai közt követ tartó daru a közösségért érzett felelősségvállalás, az önzetlenség, a helytállás és az éberség jelképe.

A kis domb Örs földjét, a község földrajzi viszonyait jelképezi, azt, hogy a falu a hajdani ártérperem vízmentes kiemelkedésére épült, s hogy határának jellegzetessége a buckák és jelentősebb kiemelkedések, kunhalmok jelenléte is.

A búzakalász az életet, a megújulást, a reményt és az úrasztali kenyeret jelenti elsősorban a református népesség tudatában. Jelképezi a táj földművelését, s utal a nyárra, a kiteljesedett életre és a közösség erejére is. E jelképek a tiszaörsi alkat és szellemiség tárgyi és képi megszületését fejezi ki.

A kék és fehér színek is a tiszaörsi szimbólumok közé tartoznak. Ezek gyökerei Jász-Nagykun-Szolnok Tisza melléki részeinek ősi színeihez (kék és fehér) vezetnek. A fehér a tisztaságot, az ártatlanságot, a győzelmet, a tökéletességet és az isteni fényt jelképezi. A kék az ég, a levegő és a víz színe, a tisztaságot, az igazságot és hűséget szimbolizálja. A címert Felsmann Tamás budapesti grafikusművész alkotta.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei