Tiszasas község címere

Tiszasas címere csücskös talpú, aranyszegélyű barokk pajzs, alatta fodrozódó aranyszalaggal, mellyen „Tiszasas” felírat olvasható. A pajzsot 2/3 részben vékony ívelt aranymáz osztja két részre. A pajzsfőt és a pajzsderekat kék máz, míg az ívelt pajzstalpat zöld máz borítja.

A zöld pajzstalpat hullámos ezüstpólya osztja két rész, érintve a pajzs arany jobb és bal szélét. A pajzsot kitárt szárnyú aranysas uralja, vörös nyelvét kiöltve, vörös körmökkel a zöld pajzstalp felső részén állva. A pajzsfő jobb oldalán „emberarcú” aranynap, még a bal oldalán hatágú aranycsillag helyezkedik el. A pajzstalp alsó részén, a hullámos pólya alatt három Anjou liliom van, elhelyezkedésük követi a hullámvonalat. A fő címerkép: az arany sas jobbra a napra tekint.

Tiszasas község
Kép: Kirják JózsefPanoramio

A sas ábrázolása a település helyiségnevére, a halom a község magaslati fekvésére a hullámos pólya a Tiszára utal. A Tisza-folyót ábrázoló ezüstsáv alatt elhelyezkedő ezüst Anjou liliomokkal I. ( Nagy ) Lajos lovagkirályunk előtt tisztelgünk, akinek uralkodása alatt először említik írásban településünket.

A nap motívum a tiszasasi református egyházközösség egykori pecsétjén szerepel, a csillag szintén ősi keresztény jelkép, de emlékezünk vele a település egykori tulajdonosára Kinizsi Pálra is, akinek címerében szintén aranycsillag szereppel. A sas a címerben a tekintetét a napra emeli, a fény és a világosság felé, szárnytartása kifejez egy óvó védelmező szerepet, de a felemelkedni vágyó a nap fényében megtisztuló madárban átvitt értelemben a települést is láthatjuk. Tiszasas község címerét Papp Imre grafikus tervezte.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei