Tiszasziget község címere

Tiszasziget címere álló, reneszánsz pajzs. Kék mezejében a pajzsderékon habos ezüstpólya fut keresztül.

  • A pólya felett faragott zöld oszlopon kiterjesztett szárnyú, fegyverzett aranyos sas fordul enyhén jobbra, jobb szárnya alatt négyes vitorlázatú vörös szélmalom, bal szárnya alatt egytornyú stilizált várkastély helyezkedik el.
  • A pólya alatti mezőben három zöld dohánylevélen aranypénz látható Mária Terézia királynő (balra néző) portréjával (valódi verete ezüsttallér volt).

A pajzs felső élére aranyos zsinórzatú és bojtú vörös 48-as honvédtábornoki sapka van elhelyezve enyhén jobbra fordítva. A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Tiszasziget község
Kép: mategPanoramio

Tiszasziget (korábbi nevén Szentiván, illetve Ószentiván) a Tisza és a Maros szögletében, Szőregtől délre fekvő nagy múltú település, története a honfoglalás időszakáig visszavezethető, így címeralkotásához számos motívum kínálkozott. Tiszasziget címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik.

A habos pólya a település mellett kezdetektől folyó Tiszát szimbolizálja. A zöld oszlop, rajta a magas röptű sassal - a magasság és mélység ellentétpárját kiemelve - jelzi, hogy itt található az ország legmélyebb pontja. de a ragadozó madár - a magasság kedvenc totemállatainak egyike - azt is jelképezi, hogy a terület a honfoglalás óta lakott. E vidék Szent Gellért koráig visszavezethető gazdag gabonatermő voltára utal a szélmalom, a vár pedig az egykori, Térvár határrészben még a múlt század végén is romjaiban álló kisebb erősség emlékét idézi.

A honvédcsákó egyrészt azt a sikeres offenzívát idézi fel, amelyet 1849 márciusának végén Perczel Mór tábornok indított meg itt, Szentiván és Vedresháza térségében az udvart kiszolgáló szerb csapatok ellen, másrészt az elmúlt ezer esztendőből azokat a hősi erőfeszítéseket, amelyeket nehéz időkben és a nagy világégések időszakában a helyi lakosság legjobbjai, akár életük feláldozása árán is, vállaltak. A foszlányok növényi ornamensekbe átcsapó burjánzása pedig a település elszánt élni akarását, a szebb, boldogabb jövőbe vetett reményét fejezi ki.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei