Berzence nagyközség címere

Berzence címere kékkel és vörössel hasított álló, csücskös talpú pajzs. Jobb kék mezejében ezüst, jobb haránt pólya, bal oldali vörös mezejében zöld talajon álló, zöld tetős ezüst barokk kápolna, toronycsúcsán aranykereszttel. A pajzs felett rovátkolt falkorona, öt, lőrésekkel ellátott oromzatos bástyával.

Berzence nagyközség
Kép: Horogszegi TamásPanoramio

A település 1377-től a Pécz nembeli Lóránt birtoka volt, akinek utódai berzencei Lórántfiaknak nevezték magukat. E kötődésre utal a jobb haránt ezüstpólya, mely a Pécz nemzetség pajzsának alapmotívuma volt. A templom szimbólum a XVIII. század második felétől egészen az 1908-ig használt pecsétek mindegyikén megtalálható volt, és valószínűleg a Niczky György által 1760 és 1767 között építtetett templomot ábrázolja. A pajzs fölötti bástyakorona a településnek és az itteni várnak a török időkben játszott jelentős szerepére utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei