Tiszavárkony község címere

Tiszavárkony címere kerek talpú, domború vonallal osztott címerpajzs, alsó része kék, felső része zöld. A címerkép stilizált arany (helyettesitő szine a sárga) korona, bordó ékkövekkel díszítve és stilizált ezüst (helyettesítő a fehér) kard. Szalagfelirat: aranyszalagon fekete betűkkel „Tiszavárkony” felirat. A sisak sematizált arany vármotívum, fekete ablakokkal.

Tiszavárkony község
Kép: BertaLPanoramio

Tiszavárkony címer ábrái az ún. várkonyi esetre (1059) utalnak: „A királyi tanácsadók ekkor azt javasolták a hordszékbe kényszerült I. Andrásnak, hogy ölesse meg testvérét. András azonban hajlott a békés megbocsátásra, és abban reménykedett, öccse, Béla lemond Salamon javára. 1059-ben ezért Tiszavárkonyba hívatta testvérét, és felkínálta neki választásra a koronát és a kardot. A korona a királyságot, a kard pedig a dukátust jelképezte. Ha Béla a koronát választja, a király hívei helyben lekaszabolják, ha a kardot veszi el, békében uralkodhat a saját országrészében. Ekkor Béla egyik híve, Miklós ispán megsúgta neki, hogy ha kedves az élete, választása a kardra esik. Béla megértette, és a kardot választotta.”

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei