Tokod nagyközség címere

Tokod nagyközség címere csücskös talpú pajzs. A pajzstalpon látható zöld színű kettős halom a község két hegyét, a Nagy-Getét és a Hegyeskövet szimbolizálja. A címer felső mezejében, a pajzsfőben kék alapon stilizált ezüstszínű szőlőmetszőkés (kacorkés), ezüstszínű stilizált jegenyefa, valamint aranyszínű szőlőfürt ezüstlevéllel helyezkedik el.

Az ünnepi díszcímernél a pajzstetőn – mint oromdísz – aranyozott paraszt-barokk díszítőelem található kék színű Tokod felirattal. Az ábrázolás ezüst alapszínű. A püspök köpenye vörös, a koldus ruhája kék színű. Az ábrázolás eredeti festménye a tokodi római katolikus templom mellékoltárán látható. A címer alján található 1181 évszám a település első okleveles említése, amikor III. Béla király a János lovagoknak adományozta Tokod területét.

Tokod nagyközség
Kép: Tamas SzaboPanoramio

Tokod községnek 1994-től van címere, amelynek elemei a község XVIII. század elejétől közel két évszázadon át, 1945-ig használt pecsétjéről származnak, mindössze annyi változtatással, hogy a régi pecséten nem kacorkés, hanem nyitott kasza-sarló látható. A község jelképeit Vertel József, a világhírű bélyeggrafikus tervezte.

A szőlőfürt és a kacorkés Tokod múlt század végéig fennálló jelentős szőlőkultúrájára és kiváló boraira utal, a jegenyefa feltehetőleg a korábbi mocsaras területen található szépszámú jegenyefát jelképezi. Az aranyozott díszítőelemen a község védőszentjének, Szent Márton püspöknek lovas ábrázolása látható, amint a monda szerint a köpenyét egy koldusnak ajándékozza.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei