Tolna város címere

Tolna címere álló, a pajzstalpban kékkel és zölddel vágott pajzs. Kék mezejében a pajzsfő cölöphelyén ezüst máltai kereszt lebeg, alatta jobbról és balról egy-egy ezüst, kváderkövekből emelt kapubástya, nyitott kapuja felett ablakkal és hármas tagolású védőpárkányzattal fog közre egy ezüst egyszintes, egyablakú, félköríves kupolájú építményt, mely felett (a bástyák ablakainak magasságában) ezüst, nyolcágú betlehemi csillag ragyog. A zöld mező közepén habos ezüstpólya fut.

Tolna város
Kép: Bercsi GáborPanoramio

Tolna város címere felidézi ezer esztendős múltját. A jobb oldali vártorony vagy bástya jelképezi Tolna várát, melyet már a XI. századi források „castrum”- ként említenek, mígnem azt a XVII. század végén legyőzött török csapatok fel nem égettek. A másik bástya emléket állít a település hőseinek, akik évszázados harcokban elestek és hősi halált haltak. A középső, kupolás építmény magát a várost jelképezi, amely a kezdeti „villa”, illetve „possessio” volta után 1424-től mezővárosi (oppidum) jogállású volt 1871-ig, mígnem 1989. március 1-től ismét városi rangot nem kapott. A betlehemi csillag idézi Tolna gazdag hitéletét a domináns katolicizmuson keresztül a lutheri reformációig, illetve a marginális zsidó vallásig.

A zöld mező a jelentős megélhetési forrást nyújtó mezőgazdasági termelésre hívja fel a figyelmet. A habos ezüstpólya a Dunát szimbolizálja, amely már a római időktől kezdődően jelentős szerepet játszott a település életében. Az enciánkék pedig a XVIII. században megtelepülő, majd azt követően a település életében igen jelentős szerepet betöltő németajkú, főleg sváb lakosságot jelképezi. A címerkép befoglaló formáját képező háromszögű kétvágásos pajzs, a címerpajzsok legrégebbi típusához tartozik, ezáltal is hangsúlyozva, hogy Tolna, mint település évezredes lakott helynek számít.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei