Tótszentmárton község címere

Tótszentmárton község címere álló háromszögű pajzs. Kék mezejében vörössel és ezüsttel sakkozott hármas halmon álló, jobbra fordult, arannyal kantározott ezüstmén, aranyszegélyű vörös nyeregtakaróval. Hátán Szent Márton ül természetes színében, ezüstpáncélban, aranyszőke fején ezüstprémes vörös süveggel. Fejét arany dicsfény övezi. Vállán vörös palást, melyet elől aranyboglár fog össze. Jobbjában tartott aranymarkolatú és védvasú, ezüstpengéjű kardjával, a baljával felemelt és kitárt palástját szeli.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, kettőzött íves aranyszalagon felül nagybetűs SUMARTON, alatta TÓTSZENTMÁRTON felirat. A horvát és magyar nyelvű településnevek előtt és után egy-egy díszpont.

Tótszentmárton község
Kép: A.KatalinPanoramio

Tótszentmárton címere úgynevezett „beszélő”, másképpen „névcímer”, amely a településnév képi megfelelője. Az ilyen jellegű címereket - különlegességük okán - értékes címerként tartja számon a heraldika. A védőszentek megjelenítésének nagy hagyománya van a címertanban, mivel a vallásos hit a legerősebb közösségteremtő és megtartó erő. Szent Márton a címerben a heraldikai és egyházi ikonográfiai hagyományoknak megfelelően, lován, köpenyét felezve szerepel.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei