Tök község címere

Tök község címere ívelt oldalú, csücskös talpú pajzson, a fészkében ülő, melltollát tépő, kiterjesztett szárnyú fehér pelikán (régies magyar nevén borzas gödény), három fiókáját táplálja. A pajzs felett öt lombos korona, a kereszt helyén a betlehemi csillag, a pajzs oldalán, bal oldalt vörös, jobb oldalt kék foszlány.

Tök község
Kép: ladikosPanoramio

A pelikán Tök község XVII. századi pecsétjein már használt jelkép volt. A Pelikán a keresztény szimbolikában az önfeláldozás, a szeretet, ill. Krisztus és az eucharisztia jelképe. Szt. Euszébiosz ismerteti azt a legendát, amely szerint a pelikán fészkét kígyó környékezi meg, amíg a szülők távol vannak, és megmérgezi a fiókákat, ám a hím visszatérve, saját vérével kelti életre a kicsinyeket; az egyházatya a pelikánt Krisztusként, a fészket pedig a Paradicsomként értelmezte, míg a fiókákat Ádámként és Évaként.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei