Tömörkény község címere

Tömörkény község címere álló, háromszögű pajzs. Hullámos aranyvonallal vágott mezejének felső, zöld részében lebegő aranyeke, az alsó, kék mezőben úszó ezüsthal, a pajzstalpban aranyvonallal szegélyezett vörös palánk.

Tömörkény község
Kép: MeggioPanoramio

A felső zöld mező a község mezőgazdasági jellegére, valamikori pusztai voltára, illetve napjaink természetvédelmi törekvéseire utal. Ugyancsak a mezőgazdaságra, földművelésre utal a fő címerképként alkalmazott eke, de ennél többre is. Őrzi a község 1893/94-ben történt újraalakulásának emlékét, amennyiben a Mindszent nagyközségtől való leválás után vésetett első, önálló pecsétnyomón is az eke szerepelt.

A címerpajzs alsó csücskében a palánk motívum jelenik meg, mely hagyományőrző elem, és Tömörkény törökkori múltjára utal, nevezetesen az 1561 és 1594 között létezett török palánkerődre, amely a környék jelentősebb települési közé emelte a korábban jelentéktelen falucskát. A palánk vörös színe kifejezi a vérzivataros időszakot, amelynek utóbb Tömörkény is áldozatául esett.

A vizet (mely úgy a múltban, mint a jelenben fontos szerepet játszott és játszik a község életében) a címerpajzsot átvágó arany hullámpólya fejezi ki, valamint a kék színnel és az úszó hallal. Ezek a motívumok a Tisza közelségét, valamint a régi és új halastavak létét és jelentőségét jelzik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei