Törökkoppány község címere

Törökkoppány címere álló háromszögű pajzs, melynek kék mezejében zöld halmon jobbra fordult, felemelt jobbjában aranymarkolatú és keresztvasú ezüstszablyát tartó aranyoroszlán áll, melyet körben nyolc hatágú aranycsillag kísér. A pajzsot félköríves, rovátkolt ezüst falkorona fedi.

Törökkoppány község
Kép: Zebra.equusPanoramio

A címer Törökkoppány település gazdag történelmét jelképezi. A honfoglalást követően a Fajsz nemzetség telepedett le ezen a vidéken, és Géza fejedelem idejében Koppány birtoka volt, nevét is róla kapta.

A település a XV-XVI. században jelentős szerepet játszott, ekkor épült a vára is, amit a pajzs tetején lévő falkorona szimbolizál. A várat az 1551-1553 közötti években foglalták el a törökök, és szandzsák (kerület) székhelyévé tették. A várat tovább építették, a településen fürdőt, vízvezetéket építtettek. 1587-ben nevezetes csatában sikerült a magyar csapatoknak visszafoglalniuk Koppányt, de két év múlva ismét a törökök kezén volt. A pajzsalak a község korábbi pecsétjéből lett átemelve, és a török időkre, a harcokra utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei