Törökszentmiklós város címere

Törökszentmiklós címere aranyszínű szarufával három mezőre osztott, csücskös talpú kék pajzs. Jobb és bal oldalán egy-egy aranyszínű, szemközt ágaskodó, lebegő unikornis (egyszarvú). A pajzsfő közepén egymásnak támaszkodó, arany harántpólyák alatt három zöld halomra helyezett ötlombú aranykorona, fölötte kiterjesztett szárnyú fehér (ezüst) galamb, csőrében olajággal.

A pajzs felett pánttal ellátott tornagalléros sisak, ötlevelű aranykoronával, s azon álló, jobbra tekintő címerpajzsi galambbal. A sisak korona alatt levélszerűen kiképzett arany- és piros színű címerpalást. A pajzsot két ágaskodó unicornis (egyszarvú) őrzi, színük ezüst, kiöltött nyelvük piros.

Törökszentmiklós város
Kép: J.LajosPanoramio

Törökszentmiklós város címere az Almásy család címere, lényeges elemeinek: unikornis, galamb, korona, a három zöld halom, sisak, ezüst színek felhasználásával készült. A város címere így szimbolizálja a történelmi kontinuitást, ugyanakkor Törökszentmiklós város ezzel tiszteleg a városalapító I. Almásy János emléke előtt.

  • A galamb a szüntelen megújulás, a béke, a békesség, a kibékülés és a szentháromság jelképe.
  • A zöld halmok a város földjét, a régi tájat, az ország részét képező szűkebb hazát jelenítik meg.
  • Az unicornis a szüzesség, a tisztaság, a szeretet és a gyógyító erő szimbóluma. Jelképi megjelenítése a magas fokú erkölcsösség vállalását, s annak elérésére való törekvést fejezi ki.
  • Az aranyszín a tökéletesség, az örökkévalóság, az égi fény jelképi hordozója.
  • A piros szín Krisztust, Krisztus vérét és kínszenvedését jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei