Tuzsér nagyközség címere

Tuzsér címere álló, jobbról és balról enyhén ívelt, csúcsaiban csapott, csücskös talpú (reneszánsz) pajzs, melyet a pajzs vonalában haladó aranykeret (bordure) fog közre. A pajzsmezőt a pajzsköldök magasságában domború, dongás aranyfonal (fascia minuta) osztja ketté.

  • A felső zöld mezőben, közvetlenül a dongás fonalra helyezve, szembenézetben hármas aranyos kapuboltozat felett ellenívek közé fogott kerek (ún. órakört formázó, de óra nélküli) arany barokk homlokzat lebeg. (Utalás a Lónyay-kastélyra).
  • A pajzs alsó, kék mezejében - az egykori pecsétképnek megfelelően - jobb-feljárós, ezüst pallókból és gerendákból rótt híd helyezkedik el, rajta középütt stilizált ezüst emberalak, fekete betétes köpenyben és keménykalapban, halad balra, s bal kezével a híd ezüst karfájába kapaszkodik. A híd alatt két hullámos ezüstcsík jelképezi a Tiszát.

A pajzsra a Lónyay-család egykori címerére utaló, szembenéző, természetes színű, fekete bélésű, lebocsátott rostélyú harci sisakot helyeztek, nyakában ezüstszalagon ezüstmedállal. A sisakon ötágú (három levél között két gyöngy) nyitott aranykorona helyezkedik el. Sisakdíszként a középső levél hegyén egyetlen aranylevelével jobbra mutató, aranyos kontúrral kihúzott vörös alma van. A foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.

Tuzsér nagyközség
Kép: leo60Panoramio

Tuzsér, Tisza-parti település Szabolcs-Szatmár megyében, jelképei megalkotásához számtalan motívum adódott. A XIX. század elején a község (1827-ben) pecsétet kapott, amelyen kezdetleges rajzolatú pecsétkép látható: alul hullámvonal, felette jobb-feljárós, három villásan ácsolt gerendapilléren nyugvó fahíd, padozata felülnézetben látható, korlátjába stilizált emberalak kapaszkodik. A település lakói nagy hagyománytisztelettel kötődve múltjukhoz, ragaszkodtak a legjelentősebb tárgyi emlékek ikonszerű, stilizált megjelenítéséhez.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei