Újdombrád község címere

Újdombrád község címere álló, csücskös talpú reneszánsz jellegű pajzs, mely vörössel, kékkel vágott.

  • A vörös mezőt ezüstsátor (diagonális ívekkel) osztja, a sátor zöld halmán arany kettős kereszt emelkedik.
  • A vörös mező jobb oldalán lebegő aranynap ragyog, bal oldalon ezüst, fogyó hold lebeg.
  • A kék mezőben, a pajzsderék vonalában hullámos, kettős ezüstszalag fut.
  • A pajzstalp közepén palánkos ezüstcsónak lebegve úszik jobbra, felette jobbról arany búzakalász csokor, balról leveles, bugás arany gyékénycsoport lebeg.

A pajzs alatt kétszer megtört és kétszer hajlított ezüstszalagon feketével az ÚJDOMBRÁD felirat olvasható.

Újdombrád község
Kép: Gez@ batsyPanoramio

A felső rész címerképei: vörös mezőben a nap és a hold, mint a természeti mozgások jelképei jelennek meg stilizált formában arany- és ezüstszínekkel ábrázolva. A felső rész közepén ívelt formájú, háromszög alakú hasításban zöld harmadgömb formán, mint halmon, áll az arany kettős kereszt, így együttesen a magyar államiság kifejezői.

Az alsó részben három címeralak látható. Az aranyszínű búzakalászok a terület mezőgazdasági jellegére utalnak, a búza egyben az élet jelképe is. A gyékény a természeti környezet egykori, de még ma is fellelhető mocsaras, lapos jellegét fejezi ki. A csónak egykor a legfőbb közlekedési eszköz volt, és kifejezi a Tisza közelségét is. A hullámos vonalak és a kék alapszín is a vízre, a Tiszára utalnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei