Újsolt község címere

Újsolt címere álló, háromszögű pajzs vörös mezejében alul kettős halom, ennek zöld mezejében egymáson harántirányban keresztbe tett két arany nyílvessző. A halmok felett egy-egy, a pajzsszélekből benyúló, könyökben hajlított páncélos ezüstkar: a jobb oldali három búzakalászt, a bal oldali aranymarkolatú és véd vasú, ezüstpengéjű szablyát tart. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs ÚJSOLT településnév.

Újsolt község
Kép: Otto L.Panoramio

Két legjelentősebb helytörténeti érték az egykori Árpád-kori őr-halom, ezért ezek a címerben helyet kaptak, funkciójukat a nyílvesszők szimbolizálják. Szintén az Árpád-kort idézi a vörös-ezüst szín párja. Ehhez társulva a halmok zöldje, együtt már a nemzeti színeinket is idézik.

A mezőgazdasági tevékenységre utal a kalászokat tartó kar, valamint a kaszapengék a kalásszal. A szablyát tartó kar egyrészt az itt birtokos gróf Nemes Albert családi címerében is szerepel, így őrá emlékeztet, ugyanakkor emléket állít mindazoknak az újsolti polgároknak is, akik életükkel, vérükkel áldoztak a történelem folyamán hazájukért és szűkebb pátriájukért.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei