Bezi község címere

Bezi község címere egyenes felsőzáródású, csücskös talpú, négyelt tárcsapajzs. Alatta kék szalagon arany színű BEZI felirat. A heraldikai irányokat mindig úgy értelmezem, mintha a címer mögött állék.

  • Az első vörös mezőben egy szál, lebegő búzakalász látható.
  • A második kék mezőben ezüst toronysisakú, lebegő arany egytornyú templom, nyitott kapuval és ablakokkal, és üres órahellyel. A mező bal felső sarkában aranykörrel övezett Luther-rózsa öt krémszínű, aranyerezésű rózsaszirommal, középen vörös szívben fekete, úgynevezett húsvéti vagy feltámadási kereszttel. Ez az evangélikus templom stilizált képe.
  • A harmadik kék mezőben lebegő ezüsttemplom, a katolikus templom, mely nyitott kapuval és ablakokkal, a mező jobb felső sarkában lebegő, arany horonyvégű úgynevezett anker-kereszttel látható.
  • A negyedik vörös mezőben jobbról, hegyével felfelé, élével jobbra néző, lebegő ezüstcsoroszlya. Balról, hegyével felfelé, élével balra néző, lebegő ezüst ekevas jelképe található meg.

A címerpajzsot aranyszegély keretezi, melyet csak akkor alkalmaznak, ha a címer sötét alapra kerül, hiszen világos háttérben nem érvényesül. A pajzs alatti szalagon lévő felirat a címere hova tartozóságát jelöli, de nem tartozéka, ezért esetenként el is hagyható.

Bezi község
Kép: Péter BusaPanoramio

Az új címerben a régi pecsét jelképei és a két templom stilizált ábrája került megjelenítésére. Így a mezőgazdaságra alapuló életforma, és a vallási megosztottság, mint a falu legfontosabb történeti, gazdasági jellemzője bemutatásra kerül. A falu új címere és zászlója Hoppál Dezső tervező munkája.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei