Úny község címere

Úny község címere álló, kék színű, csücskös talpú pajzs. A pajzstalpon zöld mezőben aranyszínű, ezüstbélésű fészekben egy ezüstszínű pelikán áll, aki saját vérével táplálja három fiókáját. A pajzs alatt lebegő szalagon középen a település neve olvasható, mellett jobbra 1193, balra 1993 szerepel.

Úny község
Kép: László KomárPanoramio

Úny község címere a XVIII. században (1734-ben) fellelt, első szárazpecsét-lenyomatának korhű feldolgozása. A stilizált, fiait (fiókáit) saját vérével tápláló pelikán általános és gyakori a református egyházi szimbolikában. A jelképválasztás magyarázata, hogy Úny község lakosságának döntő többsége a XVII-XVIII. században református vallású volt.

A címerpajzs színei az itt élt, illetve az itt élő népességre utalnak mind származási, mind felekezeti vonatkozásban: a kék mező a többségi magyarságra, a zöld mező a németségre, míg a sárga a zsidóságra, ill. ugyanilyen sorrendben a református, a katolikus és az izraelita vallású népességre. A kék szín a címerpajzs felső 2/3 részét tölti ki háttérként, mint égbolt, a zöld az alsó 1/3 részét, mint erdő-mező. A két fő szín találkozásában, mindkettőbe belenyúlóan, mint egy hegycsúcson, középen található a sárga színű fészek, amelyben a pelikán és fiókái állnak.

A címerpajzs tetején a három csúcs - a már körülírt hármasságon túlmenően - íves összeköttetésével és kék színével, utal a gyógy- és a természetes vizű forrásokra, valamint a község területén eredő, egyben annak a nevét is viselő patakra. A címerpajzs kecses oldalvezetése alul cseppképződmény-szerűen csúcsosodik ki. A csúcs az alatta elhelyezkedő, harmadoltan megtört szalag középső harmadában található, ÚNY feliratra mutat. Az első harmadban lévő 1193-as évszám a község első okleveles említését jelenti III. Béla király idejéből. A község ezt tekinti „születési” évének. A harmadik harmadban az 1993-as évszám, a község 800 éves évfordulójára utal, amikor Úny Község címerét, a jelenlegi formájában, önkormányzati elhatározásból, bevezették. A címerpajzs alsó vonalvezetése megegyezik az összekapcsolás jelével, ami Úny község polgárainak egységét, egységének szükségességét szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei