Uppony község címere

Uppony község címere álló, arannyal és feketével szegélyezett, kék színű, barokk tárcsapajzs. A pajzsderéknál kettős zöld halom, alatta a pajzstalpon kék színű hullámos tetejű mező, ebben egy ezüsthal úszik balra. A jobb oldali zöld halmon ezüstvár áll, a bal oldali halmon aranykereszt látható. A címer közepén egy kiterjesztett szárnyú, balra néző, ezüstgalamb lebeg, csőrében zöld ágat tart. A pajzsot alul és két oldalt aranyszínű levéldísz öleli. A pajzs alatt lebegő fecskefarok-végződésű aranyszalagon S POSIS UPPONY felirat áll.

A címer díszesebb formájában is használható. A pajzs tetején bíborszín bélésű, aranyrostélyos, ezüstsisak nyugszik, nyakában ékszer. A sisakon ékkövekkel és gyöngyökkel díszített arany lombkorona látható, abban áll egy balra forduló, kiterjesztett szárnyú galamb, csőrében zöld ágat tart. A foszlányok két oldalt arany és zöld színűek.

Uppony község
Kép: pál zsambokiPanoramio

Uppony címerében a község országos hírű természeti környezete és a történelmi múltját szimbolizáló motívumok szerepelnek. A címer alapjait a község korabeli pecsétje adja.

A Lázbérci Tájvédelmi Körzet meghatározza a falu életét. Az év milliók óta kialakult különleges geológiai képződmény, az Upponyi-szoros, valamint a táj meghatározó eleme a Lázbérci víztározó uralja a címert. A galamb a természettel harmóniában élő békés és vendégszerető község lakóit szimbolizálja. A vár a valaha itt állt földvárat jelöli. A szalagon olvasható S POSIS UPPONY felirat a község régi pecsétjéből átvett elem.

A címerben helyet kapott az Upponyi-szoros tetején található 1802-ben állított kereszt: A Bán-völgyi, Sajó-völgyi reformátusok és a szomszédos Barkóság római katolikus falvai között, a 18. században az ellenreformáció élharcosai szítottak ellentéteket. A barkó hagyomány szerint az upponyi és a sajónémeti hegyen azért állítottak keresztet, mert „Herkó páter” ennél a községeknél állította meg a kálvinistákat. Ott húzódott a felekezeti tömbök térségi határa, a frontvonal, amelyről Mezőkövesd és a matyók kapcsán Györffy is szólt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei