Úrhida község címere

Úrhida község címere állított ovális címerpajzs. Közepén, vörös mezőben, a mező jobb oldalán állított, arany (sárga) markolatával fölfelé álló, hegyével jobbra forduló kard lebeg. A mező bal oldalán három zöld szőlőleveles indáról lelógó arany (sárga) szőlőfürt lebeg. A pajzsot arany (sárga) - vörös palást veszi körül.”

Úrhida község
Kép: Gerebics DóriPanoramio

A jellegzetes szőlőhegyen épült falu első pecsétje régi időkről árulkodik. Az enyhén ovális pajzson a: "Pusz: (ta) Urhida Hegység Pecsétje 1826" körirattal határolt mezőben görbe, hegyével jobbra forduló kard, mellette a balra háromlevelű indáról lecsüngő szőlőfürt látható. Ebből a legkorábbi úrhidai jelképből készültek el a település mai jelképei.

A korszaknak megfelelően és az első 1826-ban készült pecsét formája alapján a címerpajzsot állított ovális formára tervezték. Ennek mezejében lebegő, hegyével jobbra forduló, görbe, aranyszínű kard áll markolatával fölfelé. A kard bal oldalán három, indából kinövő zöld szőlőlevél alatt lecsüngő arany szőlőfürt lebeg. A címerábrázolásokon a hasonló jelképek mögött előforduló vörös címerpajzs látható. Úrhida pecsétjét az említettek figyelembevételével az 1826-ban készült pecsét alapján készítették el úgy, hogy a mai követelményeknek is megfeleljen. A címerábrázolás változatlanul az ovális pecsét ovális mezejének középpontjában maradt. Két ovális vonalgyűrű közé kerül a körirat, melyen az "ÚRHIDA PECSÉTJE" és alul három évszám(első említés, első ismert pecsétadás, új pecsétadás) *1009*1826*1994* szerepel.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei