Uszód község címere

Uszód község címere álló, háromszögű pajzs, kék mezője vízszintes, zöld és aranypólyával vágott. A zöld pólyából hat aranytörzsű nyárfa emelkedik ki. Magasságuk a címer közepe felé csökken. A fák között egyforma magasságú nyárfahajtások nőnek ki a pólyából. A pajzsfőben arany háromszögbe foglalt szem, a Szentháromság jelképe lebeg. A pajzs alatt kék, aranyszalagon a felirat: „ 1 . 7. 1. 7. „

Uszód község
Kép: NFerenc4Panoramio

A címer a községet ősidők óta védő Duna menti gátat és az azt borító növényvilágot jeleníti meg. Település ennek a gátnak köszönheti biztonságát, gyarapodását. A gátakon magasra törő, életerős nyárfák ma is a tájegység jellemzői. A török és a rác betörések idején a lakosság ilyen part menti erdőségekben lelt menedéket. Jelentősége olyan nagy volt, hogy az 1717-ben újratelepült falu pecsétjére is ezt a képet vésette. Ennek a tájképnek szimbolikus jelentése is van. A minden viharral dacoló nyárfák védelmet nyújtanak a tövükben felnövekvő új nemzedéknek, azaz: az erős védelmezi a gyengét. Átvitt értelemben az isteni gondviselés a kegyelmével segíti az itt lakó dolgos embereket.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei