Üröm község címere

Üröm község címere lekerekített, hegyes végű címerpajzs. A címerpajzs egy vágással 1. számú felső címermezőre, az alsó címermező pedig egy hasítással 2. számú jobb oldali és 3. számú bal oldali címermezőre osztott.

  • Az 1. számú címermezőben zöld színű hármas hegyvonulaton, kék színű háttérben a helyi római katolikus közösség védőszentje, Szent György páncélba öltözött alakja látható, aki ágaskodó fehér paripán ül és zászlós lándzsájával halálos döfést mér a gonoszt megtestesítő, fekete sárkányra. A mező felső jobb sarkában aranycsillag, a felső bal sarkában ezüst, növekvő hold lebeg.
  • A 2. számú címermezőt ezüst (fehér) és vörös sávozatok alkotják. Ennek megjelenítése a település honfoglalás kori keletkezésre emlékeztet.
  • 3. számú címermezőben, vörös háttérben, aranyszínű szőlőfürt látható, zöld színű levelekkel.

A címerpajzs alatt kék színű szalagon aranybetűkkel a község neve, a szalagszéleken a település 1137-ből való első írásos említése és a 2001. évi címeravatás évszámai láthatóak. A szalag közepén a község névalakja mellett a helyi római katolikus közösségre utaló latin kereszt, valamint egy orosz orthodox hármas kereszt látható.

Üröm község
Kép: Zsolt WágnerPanoramio

Az első címermezőben ábrázolt jelenet a hármas, zöld színű hegyvonulat középső, magasabbik részén látható. A címerpajzs jobb felső szegletében (látvány szerint a bal oldalon) a reformátusok egyik legfontosabb jelképe, a nap szimbólumként is értelmezhető nyolcágú Kálvin-csillag látható; a bal felső szegletben (látvány szerint a jobb oldalon) pedig az ezüstszínű, növekvő hold. A szőlőfürt egyrészt Krisztus kiontott vérére emlékeztet, melyet áldozásnál vagy úrvacsoránál vesznek a hívek magukhoz, másrészt az ismét viruló szőlő- és borkultúrát jeleníti meg.

A címerpajzs színeinek jelentése:

  • A kék színű háttér az égre, a levegőre, a vízre mint elemekre, valamint az igazságra és a hűségre utal.
  • A ló és Szent György fehér színe a tisztaság, a büntetlenség, az ártatlanság, a tökéletesség, az isteni fény, a mennyország, mely Krisztus megdicsőülésére is utalás.
  • A vörös a tűz, a mennyei fényesség, a meleg, a szeretet színe, a véré és ez által Krisztus keresztábrázolásának kifejezője.
  • A zöld a kereszthalálból feltámadó, győzedelmes Krisztust jelképezi, és általa a keresztények feltámadásba vetett reménységét.
  • Az arany a mennyre, az Isten igéjére utal.

A szalagon lévő ortodox kereszt arra az Alexandra Pavlovna főhercegnőre emlékeztet, aki József nádor első feleségeként, személyesen kötődött Ürömhöz. A címerpajzs felett egy bíborbéléssel ellátott, ötágú, nyitott leveles címertani korona látható, mely sem rangot, sem méltóságot nem jelöl, csupán esztétikai, díszítő elem. Nem szerves részre a címernek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei