Bicske város címere

Bicske címere függőleges állású, háromszög alakú, kék pajzs. A pajzsban levő címerkép egy függőleges, egy jobbra és egy balra hajló arany búzakalászt ábrázol, a pajzsderékban jobb oldalt ekevas, bal oldalt toll, tölgyfaág két levéllel és három makkal, a pajzstalp közepén egy méhkas, és tőle jobbra is, balra is tölgyfalevél van.

A pajzson jobbra forduló, dőlt, csőrös sisak, rajta leveles díszítő korona, amelyből fehér (ezüst) szarvas ugrik elő, a pajzson levő sisak vagy oromdísz körül kék-sárga (arany) színű szalagok alkotnak tekercset, amelyek a pajzs, vagyis a címer színeit viselik.

Bicske város
Kép: Attila KissPanoramio

A címerkép arany búzakalászai és az ekevas a fejlett mezőgazdaságot, a tölgyfaág a határban levő hatalmas erdőségeket, az erdőgazdálkodást és állattenyésztést, a méhkas feltehetőleg a lakosság szorgalmát, gazdagságát, a toll pedig a tudomány, művészet és irodalom helybeli művelését kívánja jelképezni.

A címer második fő alkotórésze a sisak, amely a csatasisakok csoportjába tartozik, és a bicskeiek számos csataeseményét, védelmi és támadó harcait példázza. Az oromdísz: a sisakkoronából kiugró fehér (ezüst) szarvas valószínűleg a vidék ősrengetegeiben lezajlott vadászatoknak állít emléket. A leveles, díszítő korona alól kibúvó kék és sárga (arany) szalagokból összeállított tekercs a címer eredeti színeit mutatja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei