Valkonya község címere

Valkonya község címere két oldalt és a tetején homorú, fekete és aranyszínű szegéllyel határolt, derékban vágott pajzs.

  • A felső kék színű mezőn zöld hármas halom látható, a halom közepét vízszintesen egy ezüst hullámpólya vágja ketté. A két szélső halom felett egy-egy aranytörzsű tölgyfa, arany makkterméssel. A középső halom felett egy aranykulcs és egy ezüstkard keresztezi egymást, felette egy ékkövekkel ékített leveles aranykorona lebeg. A pajzs jobb felső sarkában egy emberarcú sugaras aranynap, a bal sarkában egy szintén emberarcú ezüst félhold lebeg.
  • Az alsó vörös mezőt középen egy zöld behajló sátor osztja két felé. A jobb oldali vörös mezőben egy leveles aranykoronából jobbra néző, ezüstszárnyú, aranytestű griffmadár nő ki, kezében ezüstkarddal és fején koronával.
  • A bal oldali vörös mezőben öt arany tölgyfalevél van virág alakzatban.
  • A középső zöld mezőben egy gomba lebeg.

A címerpajzs alatt kék színű szalag látható, középső részén a település mai névalakjával, melynek két oldalán a katolikus vallást jelképező latin kereszt, szalagszélein a Valkonya falunévként való első írásos említés 1288-as és a jelképavatás 2008-as évszámai olvashatók, aranyszínű megjelenítéssel.

Valkonya község
Kép: Fodor IllésPanoramio

Valkonya község címerpajzsa az egykori Zala vármegye és a mai Zala megye használatban lévő címerpajzs formája.

Az osztott címerpajzs felső mezejében kék színű háttérben, zöld színű hármas halmot látunk a halmok alatt a Valkonya-patakot jelképező ezüstszínű hullámos pólyával. A szélső halmokon egy-egy stilizált tölgyfát látunk aranyszínű törzzsel, ágakkal és makkokkal, zöld színű levelekkel, jelezvén a Valkonyát körülvevő értékes erdőket. A két szélső halmon ábrázolt stilizált tölgyfa egyrészt a múlthoz és ősökhöz való ragaszkodást, a szívós kitartást, másrészt a jelenbe és a jövőbe vetett hitet is jelképezik. A középső halom felett a Szent Péter és Szent Pál apostolokat jelképező aranyszínű kulcsot és ezüstszínű kardot látunk. A címermező jobb és bal felső szegletében aranyló nap arcot és ezüstszínű növekvő hold arcot láthatunk.

Az alsó címermezők vörös színe a tűz, a mennyei fényesség, a meleg, a szeretet színe, a véré; és ezáltal Krisztus keresztáldozatának és minden emberi áldozatnak, a hősi halottaknak is fontos kifejezése. Valkonya címerében emlékezés az I. és II. világháború áldozataira. A jobb alsó címermezőben aranytestű, ezüstszárnyú griffet látunk, lábai alatt ötágú lebegő leveles koronával, fején zárt koronával, jobb karmaiban ezüstpengéjű karddal. Ez a jelképi ábrázolás figyelhető meg a település egykori birtokosainak, a Bánffy és Esterházy családok címerében egyaránt.

A bal alsó címermezőben aranyszínű szelídgesztenyefa leveleket látunk ötágú, rozettaszerű elrendezésben. Ez az ábrázolás a környező szelídgesztenyés erdőket jelképezi, melynek termése a település lakosságának egyik megélhetési forrása. A beékelt címermezőben zöld színű háttérben egy aranyszínű stilizált vargányagomba látható, mely a környező erdők nagy kincse.

A beékelt címermező, a hármas halom, és a tölgyfa leveleinek zöld színe az örök újjászületést és a megújulás képességét szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei