Vámosszabadi község címere

Vámosszabadi község címere pajzs alakú, a felső része függőlegesen ketté osztva.

  • A jobb oldali vörös mezőben egy balra forduló aranyoroszlán áll.
  • A bal oldali zöld mezőben egy aranycsoroszlya és ekevas lebeg.
  • Az alsó kék mezőben függőlegesen három ezüstpólya fut, a középső két kék mezőben felfelé kék-két ezüsthal úszik.

A pajzsot arany tölgyfalevelek fonják körül. Alatta aranyszalagon a település neve olvasható.

Vámosszabadi község
Kép: Polczer BélaPanoramio

A jobb oldali mezőben piros alapon aranyszínű, álló oroszlán, mely jelképezi azt, hogy mindkét település (Győrszabadi és Alsóvámos) több mint 600 éven keresztül a Héderváry család és hozzátartozóik birtokaihoz tartozott. A Héderváryak címerében az oroszlán található fő helyen.

A bal oldali mezőben zöld alapon jobb oldalt fehér ekevas élével kifelé fordított, jobb oldalt vörös mezőben fehér csoroszlya, ez jelképezi a település mezőgazdasági jellegét.

A pajzs alsó részén három ezüstszínű hullámos vonal kék mezőben jelképezi a települések életét alapvetően meghatározó, a településeket körbehálózó Nagy-Dunát, a Szavai-csatornát és a Révfalusi-csatornát. Ezek az élővizek nagyon sok szenvedést okoztak a két településen élő embereknek. A gyakran pusztító árvizek többször is teljesen elpusztították mindkét települést, de a lakosság nagy része mindig itt kezdte újra életét. A belső két kék mezőben található két-két hal jelzi, hogy a terület mindig bővelkedett halban. A történetírók ebből származtatják Szabadi nevét: szabad volt a községben halászni, vadászni.

A címpajzsot mindkét oldalt összefogó aranyszínű tölgyfalevél-koszorú jelképezi a településeket körbefogó erdőket, valamint az összefonódó koszorú szimbolizálja a két település 1950-ben történő egyesülését is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei