Vanyarc község címere

Vanyarc község címere álló, csücskös talpú, reneszánsz pajzs, amelyet hasítás, és a vágás helyén ezüstpólya oszt négy mezőre.

  • Az első kék mezőben arany nyílvesszővel átlőtt nyakú fegyverzett ezüsthattyú lebegve úszik balra.
  • A második vörös mezőben ezüstpáncélos jobb kar lebeg Anjou-liliomos fejű ezüstbuzogányt markolva.
  • A harmadik vörös mezőben háromágú zöld-ezüst rozmaringszál lebeg.
  • A negyedik kék mező zöld hármas halmán arany latin kereszt növekszik, melytől jobbra fogyó ezüsthold, balra hatágú ezüstcsillag lebeg.

A pajzs felső élén nyitott, stilizált, háromágú aranykorona díszlik; a pajzsderékig lefutó foszlányok: jobbról zöld szőlőlevelek két aranyfürttel, balról zöld csertölgy levelek három aranymakkal.

Vanyarc község
Kép: Szaszki TamásPanoramio

A szimbólumok közül az átlőtt nyakú hattyú a Beniczky, a páncélos kar a Dessewffy, a hold és a csillag mindkét családot, a latin kereszt pedig az itt élők megtartó vallásosságát idézi, mindhárom felekezetet megjelenítve. A csertölgy és rozmaring egyszerre utal a vidék jellemző flórájára, a hagyományápolásra, a szellemi és tárgyi folklór valamint a szlovák nemzetiség jelenlétére. A szőlő mint meghatározó kultúrnövény került beemelésre. A korona a település középkori írásos említését (IV. László) és a korabeli egyszerű ábrázolások emlékét őrzi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei