Vasad község címere

Vasad község címere álló, ovális pajzs, zöld mezejében aranyhalmon ágaskodó, jobbra fordult ezüstmén. Felette jobbról nyolcágú aranycsillag, balról arany heraldikai liliom lebeg. A pajzsot vörös bélésű aranykartus övezi, mely alul íves szalagban záródik. A szalagon feketével a nagybetűs VASAD felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Vasad község
Kép: szanddiPanoramio
  • A ló, mint címerállat, a felvidékről érkező, reformátusokról szóló szájhagyományt örökíti tovább a címerben. A betelepülő és otthont kereső elődök lovai választották ki Vasadot gazdáik lakhelyéül.
  • Az arany pajzsláb a természeti adottságokra utal: a futóhomok borította, sík felszínt szimbolizálja.
  • A vallást a reformátusok nyolcágú csillaga jelképezi.
  • A liliom elsődlegesen az Anjou-korra utal, amikor először találkozunk a településnévvel oklevelekben. Szerkezete révén pedig (hármas egységet mutat: múlt-jelen-jövő, apa-anya-gyerek) hármas egységek gondolatkörét szimbolizálja.

A három a legfontosabb szakrális szám: Ég és Föld találkozásából létrejött az Ember, ezzel válva teljessé az isteni megnyilvánulás. A három tehát a totalitást, az isteni rendet, az Isten – Ember – Világmindenség egységét szimbolizálja. A legfontosabb hármasok az említettek mellet még: a Szentháromság, Krisztus harmadnapi feltámadása, Krisztus, mint Király – Pap – Tanító, a 3 isteni erény. A Háromkirályok, a napszakok stb. A mítoszoknak, mágikus népi eljárásoknak, népmeséknek is alapszáma a három.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei