Végegyháza község címere

Végegyháza község címere egy csücskös talpú pajzs, alsó harmadában vágott. A felső 2/3-os pajzsmező színe középkék, utalva az égboltra, az alsó 1/3-os rész színe középzöld, a zöldellő termőföldet, a mezőket szimbolizálja.

A felső kék mezőben a zöld mező közepén egy vörös tetejű, ezüstszínű templom áll, tetején egy aranykereszt. Bal oldalról egy fekete kar a templom felé olajágat nyújt, míg a jobb oldalon egy vörös kar arany búzakalászt nyújt szintén a templom felé. Az alsó zöld mezőt vízszintesen egy ezüst hullámpólya vágja ketté.

A pajzs tetején egy vörösbélésű aranykorona nyugszik, a foszlányok két oldalt kék-arany, vörös-ezüst színűek. A címer alatt aranyszalagon a település neve olvasható.

Végegyháza község
Kép: Zoltán Péter Fajkürti KürthyPanoramio

A címer a volt Fekete grófok címerpajzsának formáját és néhány szimbolikus képét is hordozza, egyben tükrözi az ország 1100 éves alapításának örökségét: a címer középpontjában elhelyezett templom a község egyetlen építészeti műemléke, Szent István államalapításának szimbóluma is. A jobb oldalon található vörös kar, mely búzakalászt tart, a település mezőgazdasági jellegére utal. Bal oldalt egy fekete kar nyújt olajágat a templom felé a békés egymás mellett élést szimbolizálva. A település alapítói között annakidején bőven akadtak szlovák betelepülők is, innen származik a helység régi neve, Tótkovácsháza is.

A címert hármas jelkép uralja, a hit (templom), a remény (búzakalász) és a szeretet (olajág). A zöld mezőben ezüsthullámos csík a kanyargó Száraz-eret tükrözi vissza. A címeren egy arany ötágú leveles korona áll, ami a település valamikor kincstári birtokviszonyára utal. A címertakaró a Fekete grófok címeréből átörökített, ezzel is a hagyományokat őrizve, az örökséget ápolva.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei