Véménd község címere

Véménd község címere álló, háromszög alakú pajzson látható. Zöld színű mezejében a jobb szélén sárga színű (arany) sarló, mely lebeg. A címerpajzs közepén álló, szintén lebegő ekevas látható. Ez is sárga színű (arany). Amíg a sarló jobbról balra néz a címer középpontja felé, addig az ekevas balról jobbra néz. A bal felső sarokban található a hatágú, ezüstszínű (fehér) csillag. A címerpajzs felett hatágú korona látható, mely díszítőkorona és nem rangjelölő. A korona ötlombú. A sisaktartó piros, zöld és sárga színű. A címerpajzs alatt lebegő íves sárga, zöld színű szalagon fekete színnel a felirat "VÉMÉND". A sarló képe és a címer bal felső sarkában lévő csillag formált.

Véménd község
Kép: Szklenár JánosPanoramio

A bal felső sarok meghatározásánál mindig a pajzsot tartó személy nézőpontját kell figyelembe vennünk, és nem a sajátunkat! Ennek alapján határozzuk meg a címer esetében a különféle irányokat.

Mivel ennek a csillagnak eredeti jelentése nem azonos a II világháborúban hírhedté vált zsidó "Dávid csillag", hiszen ennek a csillagnak mások az arányai, más a formája. Inkább ragyogó, erőteljes, "élő" csillag asszociációját kelti, mintsem a már korábban említett zsidó jelképét. Elhelyezését tekintve a címer főhelyére a szántóföldi termelésre utaló jelek kerültek: az ekevas és a sarló. Az első rápillantáson túl további jelentése is van ezeknek a jeleknek. Az eke a jelképek között a férfit (illetve a phalloszt) szimbolizálja. A logika alapján az ennek nyomán keletkező barázda a nőt. A szántás ekképp a megtermékenyítés (közösülés), illetve az éginek - ezért lebegő ekevas - és a földinek a találkozása. A sarló a halál és az újjászületés jelképe. Eredetileg azoknak a föld- és termékenységisteneknek volt az attribútuma, akik egyúttal az aratás (a halál) és az újjászületés istenei is voltak. (Az aratáskor meghaló búza egy része a táplálékot adja, másik része, a vetőmag pedig az újonnan sarjadó élet záloga).

A hatágú csillag vagy Dávid-csillag (más néven Dávid pajzsa) Salamon pecsétje/ ma Izrael államjelvénye. Ez eredetileg nem kizárólagosan zsidó jelkép két egyenlő oldalú háromszög fonadéka, amely az aktív-passzív, férfi-nő, anyag-lélek, levegő-föld, tűz-víz ellentétpárok egységét szimbolizálja. A három darabból álló ábra is ősi jelkép.

A címer alapszíne a zöld. Ez a tavasz, a feltámadás reményének, az Édennek, az újjászületésnek a színe. A fehér színű (ezüst) csillag jelképe az isteni fénynek, a boldogság, a megvilágosodottság színe. Jelképe továbbá a tökéletességnek, a tisztaságnak is és az ártatlanságnak. A sárga szín (arany) az erény, az erkölcsösség, az értelem, az ész és az örökkévalóság szimbóluma. A piros a vér, az élet színének szimbóluma.

A korona díszítőelemként szerepel, nem rangjelölő koronaként a címeren. A címer összhatásában egyszerű és tiszta képet mutat. Középpontban az eke, a sarló, a csillag motívumával. Egyszerűségében is színes, érdekes, a sisaktartó visszafogottan mozgalmas. Ez a kettősség tükrözi ez által egy ilyen kis település, mint Véménd életének állandó, változatlan és ugyanakkor alakuló, változó mozzanatait.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei