Vése község címere

Vése község címere álló, kerek talpú vörös pajzs, boglárpajzzsal. A pajzs vörös mezejében a domború pajzstalpból (dombból) három kalászos búza nő ki, amely elágazva a pajzsfőig nyúlik. A búza zöld levelei boglárpajzsot fognak közre. A boglárpajzs kék mezejében jobbra fordult, kétfarkú, nyelvét kiöltő, mellső lábait ragadozásra nyújtó aranyoroszlán látható. A boglárpajzsot jobbról hegyével felfelé, élével balra fordított ezüst csoroszlya, balról, hegyével felfelé, élével jobbra fordított ezüst ekevas kíséri.

Vése község
Kép: Károly KovácsPanoramio

A címerpajzsban szereplő motívum, a zöld halomból kinövő, csoroszlyával, ekevassal kísért búzakalász a település 1908-as címeres pecsétjéből származik. Az elemek a tradicionális mezőgazdasági termelést jelenítik meg. A boglárpajzsban szereplő oroszlán a falu középkori birtokosainak, a Véssey családnak a címeréből lett átvéve. Törzsökös somogyi család volt, mely már a Hunyadiak kora óta birtokolta az előnevüket adó Vése helységet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei