Vilonya község címere

Vilonya község címere csúcsaiban csapott, csücskös talpú, reneszánsz pajzs, kék mezejét bal haránt, díszített ezüstpólya osztja két részre.

  • A pajzs elején (jobb oldali felső rész) háromágú aranykorona lebeg, melynek középső leveléből jobbra és balra egy-egy ötágú, vörös szarvasagancs nő ki, közöttük pedig (ugyancsak lebegve) ezüst görög kereszt helyezkedik el.
  • A bal oldali (alsó) rész zöld udvarán fekete fedelű és toronysisakos ezüsttemplom áll enyhén balra fordulva, a tornyon arany református csillag látható.
  • Az ezüstpólyát két fekete, aranyszegekkel kivert patkó között kék szőlőfürt és zöld szőlőlevél díszíti.
Vilonya község
Kép: Takács BélaPanoramio

A címer a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik.

  • A szőlőfürt arra utal, hogy itt az Árpád-korban szőlőművelők, vincellérek éltek, akik az egyháznak lovas szolgálattal tartoztak (ezt a patkók jelképezik).
  • A település temploma bizonyíthatóan állt már a XV. században, egykori cinterméből ma is kerülnek elő leletek, ezért került távlati képe a címerbe.
  • A koronából kinövő agancsok között lebegő görög kereszt kettős szimbolikájú: egyrészt jelzi, hogy a község egykor Zichy-birtok volt, ezért került egy címermotívumuk ide, másrészt a görög kereszt felidézi azt a mondát, amely szerint itt hajdan "görög barátok" (baziliták) éltek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei