Vizsoly község címere

Vizsoly község címere lekerekített csücskös talpú pajzs, mely emlékeztet az egykori Abaúj vármegye és a magyarországi református egyháztestek címerpajzs formáira. A címerpajzs felső és alsó címermezőkre oszlik.

  • A felső címermezőben kék színű háttérben, a zöld hármas halmon, glóriás fehér színű, hátratekintő Isten Báránya látható, mely mellső lábával egy fehér színű vörös kereszttel díszített zászlót tart. A zászlórúd végét is kereszt díszíti.
  • A zöld hármas halom alatt ezüstszínű hullámos pólya van elhelyezve.
  • Az alsó mező két részre osztott, jobb oldali vörös mezején egy aranyszegélyű nyitott könyv van, rajta egy aranyszínű toll van keresztve. A lapokon aranybetűvel az Alfa és az Omega betűjelek látható.
  • A bal oldali kék mezőn egy arany postakürt lebeg.

A címerpajzs alatt kék színű szalag található aranyszínű betűkkel és számokkal.

Vizsoly község
Kép: Bozor MagdiPanoramio
  • A zöld hármas halom a közeli Zempléni-hegyeket, az ezüst hullámos pólya pedig a község határában található Hernád-folyót jelképezi.
  • A zászlós bárány a Vizsolyban található görög és római katolikus, valamint a református vallású közösségeket egyaránt jelképezi, de ennél mélyebb jelentéstartalmat is hordoz. A bárány jobb mellső lábával tartott kereszt alakú zászlótartó rúd Jézus kereszthalálát és szenvedéseit, a fehér zászlón ábrázolt vörös kereszt pedig Jézus kiontott vérét jelképezi.
  • A címermező jobb felső sarkában aranyló nap, a bal felső sarkában növekvő ezüst hold került elhelyezésre. A két égitest együttes ábrázolásának fontos jelentéstartalma van.
  • Az alsó címermező jobb és bal oldali címermezőkre oszlik. A jobb címermezőben vörös színű háttérben egy 1589-90 közötti kinyomtatott aranyszegélyű nyitott könyv található, fehér színű lapjain átlósan elhelyezett jobbról-balra dőlő lúdtollal, a könyvlapok szegleteiben Alfa és Omega betűjelekkel. A nyitott könyv a Károlyi Gáspár gönci prédikátor által lefordított magyar nyelvű Bibliára és a Vizsolyban történt kinyomtatásra emlékeztet. A nyitott Biblián átlós ábrázolásban látható fontos elem a lúdtoll, vagy penna, mely az írásbeliség kezdete óta az írásrögzítésnek legfontosabb eszköze volt. Emellett mélyebb jelentéstartalmat is hordoz. A nyitott könyvlapokon ábrázolt Alfa és Omega betűjelek is fontos jelentéssel bírnak.
  • A bal alsó címermezőben kék színű háttérben, aranyszínű postakürt látható, arany színű díszítéssel. Ez a címerkép az egykori postakocsi lóváltó állomásra és postahivatalra emlékezteti a falu közösségét. Ismeretes, hogy Vizsoly község az egykori Miskolcot, Kassával és a lengyelországi városokkal összekötő bor- és sóútvonal mentén található. Kassa előtt itt volt az utolsó fontos váltóhely. A lóváltó állomások és postahivatalok évszázadok alatt kialakult jelképe a postkürt, melyet jelzésre és figyelem felkeltésre használtak.
  • A címerképek mellett a színeknek is fontos jelentéstartalmuk van. Vizsoly község névalakja az 1215-ös első írásos említés, a 2005-ös évszám a címer alkotás időpontjára utal, valamint a görög és római katolikusokat jelképező kettős kereszt, és a református vallásúak nyolcágú Kálvin-csillaga látható.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei