Vokány község címere

Vokány község címere egyenesen álló, úgynevezett reneszánsz pajzs, melyen a pajzstalp részében vágott. A pajzsfő a pajzson szereplő grafika által jobb határosztású. (A címerpajzs esetében mindig a „pajzsot viselő személy” szemszögéből nevezzük meg az irányokat). A címerpajzs felett szembenéző, álló rostélyos sisak látható. Tetején egyszerű, gombos, ötágú sisakkorona fogja össze a sisaktartót, mely a címerpajzs körül helyezkedik el. A sisaktartó stilizált, bevágott szélű, levél vagy foszlányszerű. A címerpajzs alatti szalagon áll a felirat a község nevével.

A pajzs alapszíne három színből áll. A jobb határosztás piros alapszínű, a bal oldali ezüst, a pajzstalp zöld. A címerben szereplő ábrázolás a levéltárban fennmaradt két pecsét rajza közül az ún. b változatot követi, mely 1807-es iraton maradt fenn. Ennek eredeti leírása így szól: „A képmezőben álló női és ülő férfi alak. A nő jobb kezében vállára emelve vázát tart, baljával és az ülő férfi jobbjával zászlót tart.” A női figura a korsóval ezüst színű-fekete kontúrvonalakkal – a jobb haránt mezőben, a bal haránt mezőben lévő ülő férfi alakja piros színű – fekete kontúrral - . Kivéve az előrenyúló jobb lábát, mely a jobb oldali határmezőbe nyúlik át, mert ez ezüstszínű (fekete kontúrral).

A határvonal szerepét betöltő zászlórúd ezüstszínű – fekete kontúrral -, a bal oldali határmező közepén elhelyezkedő, mozgást kifejező zászló piros színű, a zászló jobb felső széle közelít a pajzsfő felső széléhez, de nem érinti azt.

A sisakrostély mögötti rész szintén piros színű, a nyak és a homlok kivillanó részei ezüstszínűek, a rostély, a páncél a nyak alsó részénél aranyszínű. Ugyancsak arany a korona színe, a díszgömbök pirosak. Piros az elválasztó ív a sisak ezüst homlokrésze és a korona között. A sisaktakaró követi a címerpajzs színeit: piros, zöld és ezüstszínekből áll. Mindkét oldali sisaktakaró végén kis ezüstszínű kör látható – zászlódíszként.

A szalag fekete kontúrvonalú, benne a felirat piros színnel látható. Betűtípusát tekintve egyszerű, régies írásképű betű szerepel, mely jól olvashatóan és elegánsan hirdeti a község nevét: VOKÁNY.

Vokány község
Kép: >gu®iga56<Panoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei