Völcsej község címere

Völcsej község címere egyenesen álló, csücskös talpú pajzs, amelynek színe piros. A pajzsderék közepén egy vágott, páncélos kard található, amely kivont kardot tart, színe ezüst. A páncélos kart alul - a kar ívét követve - egymást tőben keresztező két zöld pálmaág övezi.

Völcsej község
Kép: FuffancsPanoramio

A középkorban a falu fő birtokosai, a Völcsejiek, fontos hivatali pozíciókat töltöttek be Sopron vármegyében. Alispánok, szolgabírók, hites emberek sorát adták, így jelentős tényezői voltak a vármegye törvénykezésének. Működésüket több ránk maradt oklevél is bizonyítja. A község címere nagy valószínűséggel ennek az ősi családnak a címer motívumaiból keletkezett.

Az ábrázolás jelentéstartalmát évszázadok távlatából pontosan megfejteni nehéz feladat. Ismert tény azonban, hogy a katonáskodás az ország védelme, a nemesség feladata volt. Az uralkodó felszólítására fegyveresen kellett hadba vonulniuk. Erre pedig bőven volt alkalma a völcseji nemeseknek a történelem során. A páncélos, kardot tartó kar esetében tehát arra kell gondolnunk, hogy az a tulajdonos kötelezettségét és vitézségét jelképezi. A díszítő pálmaág motívum a dicsőséget, szabadságot szimbolizálja. A címerek családhoz, vagy földbirtokhoz kötötten öröklődnek. Ennek a címernek a jogos örököse Völcsej község.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei