Zalatárnok község címere

Zalatárnok címere negyedelt nagypajzs, középen szívpajzzsal. A címer aranyalapú, zöld mezőkkel, Zala megye színeit követve. A nagypajzs felső szélén aranymezőben háromtollú aranykulcs, a tárnokmesteri jelkép, mely utal a község nevének eredetére. Pajzstartóként aranyszalagon zöld nyomtatott nagybetűkkel a felirat: „ZALATÁRNOK”.

  • A nagypajzs első negyedében a Deák család címeréből vett motívum (a család engedélyével), zöld alapon nyitott aranykönyvbe lúdtollal író arany jobb kar. Itt nem a családi címerben hordozott jelentéssel bír, hanem azt jelzi, hogy a Deák család a község nagybirtokosa és ura volt. Deák Ferencet is itt nevelték egy ideig.
  • A második negyedében zöld alapon egyes aranydombon álló ferences szerzetes bal válla felé dőlő aranykönyvvel a karjaiban. Ez utalás arra, hogy 1501-ben ferencesek telepedtek le kegyúr által épített templomban és kolostorban. Továbbá utalás arra is, hogy Takács J. Ince atya ferences szerzetes megírta az 1950-es években Zalatárnok történetét.
  • A harmadik negyedben zöld alapon aranykontúrvonallal jelzett zöld hármas dombon Zalatárnok katolikus templomának stilizált képe aranyalapon, arany templomhajóval, aranykontúrvonallal jelzett templomtoronnyal és arany toronysisakkal.
  • Negyedik negyedében zöld alapon három hullámos aranypólya szimbolizálja a falun átfolyó három patakot. Fölötte egy arany szőlőfürt és arany szőlőlevél, a falu szőlőhegyének jelképe.
  • A szívpajzson zöld mezőben három aranyhalom, felette három hatágú aranycsillag, a községhez tartozó kistelepülések szimbóluma (Oroklán, Vakola, Teréz major).
Zalatárnok község
Kép: Horváth ValériaPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei