Zsadány község címere

Zsadány község címer álló, halfarkú, zölddel és kékkel hasított, alulról vörössel ékelt reneszánsz pajzs.

  • A jobb oldali zöld mezőben két levéllel arany búzakalász lebeg,
  • a bal oldali kék mezőben ezüsthal úszik a pajzs felső éle felé,
  • az alsó vörös ékben pedig arany szertartáskehely lebeg.

A pajzs felső élén természetes színű sisak vörös béléssel, aranyos pántozattal helyezkedik el. Nyakában aranyszalagon aranymedál. A sisakkorona ötágú, három levél között két gyönggyel; zafírral és smaragddal díszített. A sisakdísz: növekvő, jobbra forduló ezüstfarkas, amely sást tart buzogánnyal a kezében. A foszlányok kék-ezüst, illetve arany-zöld színűek.

Zsadány község
Kép: Balogh LászlóPanoramio
  • A sást tartó ezüstfarkas a mocsaras, nádas tájat, annak gazdag állatvilágát jellemzi.
  • A csücskös talpú tárcsapajzs zölddel hasított mezejében lebegő helyzetű, leveles arany búzakalász található, ami a mezőgazdasági termelésre, a megélhetésre, míg a bal oldalon kék mezőben cölöpösen állított, lebegő ezüsthal a halászatra, az egykori vízjárta területre, annak élővilágára utal.
  • Alul a pajzsderékig feltolt vörös ék, benne a lebegő helyzetű arany áldozókehely a református falut, a református lakosságot és egyházat örökíti meg.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei