Zsana község címere

Zsana címerének kerek talpú pajzsán aranysárga homokon, kék háttér előtt áll egy nagy bajszú juhász alföldi pásztor viseletben. Fején magas fekete alföldi juhászkalap, fehér inge fölött pitykés fekete lajbi, vörös-barna nadrágot és fekete csizmát visel, vállára egy vörös-barna díszítésű fehér szűr terül. Bal kezében kampós terelőbotot tart. A bárány egyik mellső lábát felhúzva, arcát felénk fordítva áll. Ugyanezen kék háttér előtt látható a pajzs jobb felső részén egy fehér holdsarló aranysárga csillaggal, a pajzs bal felső részén pedig egy emberarcú aranysárga nap.

A címerpajzs fölött egy háromágú aranysárga korona ül, vörös-barna és zöld ékkövekkel díszítve, vörös-barna béléssel. A pajzsot alulról egy akáckoszorú szegélyezi, aranysárga tölcsérből kibúvó fehérszirmú virágokkal és kerekded zöld levelekkel.

Zsana község
Kép: Péter FarsangPanoramio

A címer legfőbb motívuma a zsanaiaknak évszázadok óta megélhetést biztosító állattartást jelképezi. A múltbéli alföldi juhászokhoz hasonlóan a ma dolgos gazdái is télen-nyáron, éjjel-nappal vigyázzák, gondozzák állataikat - ezt jelzi a nap, a hold és a csillag képe. Az Alföld aranysárga homokja a címerpajzson látható, a helybélieknek oly kedves akácerdő jelképe a pajzsot alulról szegélyezi.

A pajzs felett megjelenő korona - amely formájában teljesen megegyezik a Kiskunhalas címerén szereplővel - a városhoz való évszázados kötődésre utal. Színvilágában a címer a heraldika szabályaihoz, a fenti tartalomhoz és a község zászlajának fehér színéhez igazodik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei