Remeteszőlős község címere

Remeteszőlős címere háromszögű pajzs.

  • Alsó, íves végét zöld színű (elől világosabb, a két hátsó sötétebb) hármas halom vágja el.
  • A középső halom előtt egy aranyszőlő lebeg, amely mögött vízszintesen egy kék színű hullámos pólya van.
  • A felső mező két részre hasított. Jobb oldali mezeje vörös és ezüsttel négyszer vágott.
  • Bal oldali mezeje kék színű.
  • Középen a zöld halom tetején egy remete alak áll.

A pajzs felett zöld betűkkel a település neve olvasható.

Remeteszőlős község
Kép: -pixeloman-Panoramio

A címer a közigazgatásilag fiatal, de történelmét tekintve régi múltra visszatekintő Remeteszőlőst jeleníti meg, kifejezve ezzel a múlt iránti tiszteletet és a jelen természeti adottságai iránt mutatott megbecsülést.

A címer alakja az Árpád-kort idézi meg, mivel részben a mai Remeteszőlős területén helyezkedett el a középkori Nagykovácsi. Itt található a Remete-szurdok, mely nevét onnan kapta, hogy a Remete-barlangban többször laktak remeték az Árpád-korban. Ezt idézi meg a címeren a remete alakja.

Ezek a motívumok a terület középkori korszakát jelenítik meg. A címerben megjelenő szőlő a XVIII-XX. században itt élt és dolgozott svábokat is megidézi. A háttérben található hegyek a Remete-hegyet idézi meg, az alján található vízfolyás Remeteszőlősön keresztül folyó Ördögárok-patakot mutatja meg. Ezzel a falu lakói számára is fontos természeti értékek is megjelennek a címerben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei