Békés megye címere

Békés megye címere függőleges tengelyében kétfelé osztott (hasított) reneszánsz pajzs.

  • A jobb oldali kék mezejének zöld hármas halmán természetes színű, fegyverzett (nyitott szájából kihajló vörös nyelvű) oroszlán ágaskodik. Felemelt kettős farkát a háta mögött tekergetve balra fordul, hátsó lábait terpesztve, mellső bal mancsában három aranyló búzaszálat tart, felemelt jobbjában pedig meztelen ezüst szablyát villogtat, a felette lebegő Szent Koronára néz.
  • A pajzs bal oldali zöld mezejét három ezüst pólya tagolja, amelyek szimbolizálják a Fehér-, a Fekete- és a Sebes-Körösöket, amelyek széltében-hosszában átfolynak e megyén.

A pajzsot három oldalról arany barokk ráma (cartouche) övezi, a közöttük lévő vörös tér ezüstszínű rutákkal és pontokkal damaszkozott. A pajzs felső élén vörössel bélelt, zafírokkal és rubintokkal ékesített, nyitott, arany leveles korona helyezkedik el.

Békés megye
Kép: Sorin JurcaPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei