Csongrád megye címere

Csongrád megye címere egy hasítással és egy vágással négyelt csücskös talpú pajzs, amely négy pajzsmezőben és a középen lévő boglárcímerben a megye területének történelmi címereit tartalmazza.

  • A jobb felső pajzsmezőben Csanád vármegye címere.
  • A bal felső pajzsmezőben a Bor-Kalán nemzetség címere.
  • A jobb alsó pajzsmezőben a Csanád nemzetség címere.
  • A bal alsó pajzsmezőben Torontál vármegye címere.
  • A középső boglárpajzsban Csongrád vármegye címere van.

A pajzson felül arany (sárga) színű ötágú sisakkorona nyugszik, jobb oldalról heroldalakként fegyverzett fekete sas képe, bal oldalt fegyverzett aranyoroszlán képe látszik.

  • A jobb felső pajzsmezőben égszínkék mező előtt smaragdzöld talajon áll Szent Gellért alakja. Tőle balra természetesen ábrázolt mészkő (ezüst) színű, a címer széléig terjedő sziklafal (a Kelen, később Gellért-hegy). A püspök lába előtt smaragdzöld mezőben hullámos ezüst (fehér) pólya, a Dunát jelképzei. A püspök természetes ábrázolású alakján fehér karing van, amelyet kívülről arany palást fed, alul aranyszínű stóla két vége látszik. Baljában aranykampójú pásztorbotot tart, jobbjában ezüsthegyű lándzsát fog, amelyből ezüst pálmaág hajt ki.
  • A jobb alsó pajzsmezőben egy aranymezőben jobbra forduló álló, sólyomféle fekete madár (turul) képe.
  • A bal felső mezőben vörös alapon jobbra forduló, növekvőben lévő fegyverzett aranyoroszlán.
  • A bal alsó mezőben Torontál vármegye címere, mely egy vágással szabdalt pajzs. Benne a pajzsfő jobb oldalán vörös mezőben, zöld alapon ezüstvár, hármas osztatú várfokán középen bal felől lobogó ezüst zászló, benne középen fekete kereszt. A pajzsfő bal oldalán égszínkék alapon emberi arcú arany napkorong. A pajzsfő középen, alatt haránt futó egyenes ezüstpólya. A pajzstalpat egy középen elhelyezkedő szarufa osztja három részre, amelyben jobbról égszínkék mezőben ötszínű stilizált ezüstvirág, a bal mezőben vörös mezőben ugyanez az ötszirmú stilizált virág, a szarufa által közrefogott ezüstmezőben lefelé nyíló aranyszínű bőségszaru, amelyből természetes színű gyümölcsök hullanak.
  • Középen a boglárpajzsban Csongrád vármegye címere, a pajzsderék és a pajzstalp égszínkék mezejében három hullámos ezüstpólya (a hagyomány szerint a Tisza, a Maros és a Körös jelképe). A pajzsfő aranymezejében a jobb felé fordulva felszálló fegyverzett fekete sas képe.
Csongrád megye
Kép: sonjamarPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei