Ajka város címere

Ajka történeti hagyományok alapján megalkotott címere kék színű, hegyes végű pajzs. A pajzson zöld hármas halom, középtengelyében, a jobbjában zöld pálmaágat tartó Szűz Szent Borbála vértanú áll, balra tőle az aranytorony. A vértanú lábai előtt hegyes végű kis ezüstpajzsban nyeleikkel keresztbe tett bányászkalapácsok láthatók. Ünnepélyesebb alkalmakra a város egy címerdíszekkel ékesített pajzsot használ, a pajzson lovagi sisakra helyezett aranykoronából kiterjesztett szárnyú ezüstgalamb emelkedik ki.

A pajzsot balról vörös-ezüst, jobbról kék-arany foszlány övezi. A címerdíszek azonosak az Ajka nemzetség ősi címerének sisakdíszével.

Ajka város
Kép: kovi53 - NO VIEWSPanoramio

Ajka mai címere egy, a mai város jellegének és egyúttal a hagyományoknak is megfelelő jelképegyüttes. A város bányászati vidék központjaként tudatosan nyúlt a bányászat szimbólumaihoz: Szent Borbála, a bányászat védőszentjeként, a bányászkalapácsok, mint ősi jelvények kerültek a címerpajzsba. A Bakony hegyes-völgyes táját a zöld hármas halom jeleníti meg; a pajzs kék színe pedig az Ajkát már a XV. században birtokló régi nemesi Ajka nemzettség ősi címeréből való.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei