Győr-Moson-Sopron megye címere

Győr-Moson-Sopron megye címere álló, kerek talpú, vágott pajzs. A felső, kék pajzsmező hasított.

  • Jobbra az egykori Moson vármegye stilizált címere látszik: kék mezőben, zöld hármas halmon szembeforduló, vörössel fegyverzett, kétfarkú, háromágú, nyitott arany leveles koronával ékesített, aranyoroszlánok (bal, valalmint jobb manccsal) az aranyló, vörössel bélelt Szent Koronát emelik. A középső, kiemelkedőbb halmon leveles zöld szárakon aranybibéjű, ezüstszirmú három virág díszlik.
  • Balra a hajdani Sopron vármegye leegyszerűsített címerképe helyezkedik el: a kék mező zöld udvarán enyhén jobbra forduló, teljes ezüstpáncélzatú, zárt sisakú vitéz áll vívóalapállásban, jobbjában ezüstkarddal. Az alsó, vörös pajzsmező három habos ezüstpólyával (de a beírásokat elhagyva) a korábbi Győr vármegye címerét idézi.

A pajzsra, a megye (comitatus) rangjának jelzése gyanánt, ötágú (három levél között két gyöngy) zafírokkal és rubinokkal ékített, arany leveles koronát helyeztek.

Győr-Moson-Sopron megye
Kép: Bálint TündePanoramio

A három vármegye közös vonása, hogy természetes és mesterséges védművekkel megerődített határvármegyeként hozták létre. A megye jelenlegi címerét, a korábbi vármegyék címereinek figyelembe vételével 1991-ben alkották meg.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei