Heves megye címere

Heves megye címere arannyal keretezett kék színű tárcsapajzs, amelynek zöld talpában jobbra néző, természetes színű gólya bal lábán áll. Jobb lábával zöld színű, indás-leveles kettős szőlőfürtöt, csőrében balra tekeredő zöld színű kígyót tart. A címer fekete-fehér lenyomatát a rendelet melléklete tartalmazza.

Heves megye
Kép: S.LaciPanoramio

Heves megye címerének és zászlajának megalkotása a rendszerváltás időszakában különös jelentőséggel bír. Kifejeződik benne a megye önkormányzatisága, Heves megye településeinek közös jelképeként annak kinyilatkoztatása, hogy az itt élő lakosság a közügyek intézését saját kezébe vette. A jelképek utalnak a múltra, az időtálló történelmi hagyományokra. Egyúttal kifejezik azt, hogy a megye a múltban és a jövőben is meghatározott területi közigazgatási egység. Európához való közeledésünket, nemzetközi kapcsolatainkat is segíti, ha saját értékeinket a közös fejlődés során kialakított és megőrzött szokásokkal tudjuk összhangba hozni.

Heves vármegye legkorábbi címeres pecsétlenyomata az Országos Levéltárból, a Szepesi Kamara Levéltárának anyagából került elő. A lenyomaton az alábbi címerkép látható: megállapíthatatlan talajon - feltehetően vízben vagy vizenyős réten – jobb felé néző álló gólya, szájában kígyóval. A gólya egyik lába alatt hal látszik, a háta mögött szőlőfürt emelkedik ki a mezőből. A címerpajzsban a gólya nyakánál az évszám: 1563.

A következő címere a megyének 1724-ből származik, amelynek a leírása: a festett címer egy zöld mezőn álló gólyát ábrázol, amely az egyik lábával szőlőfürtöt tart. A csőrében kígyó van. A címerpajzs barokkos formájú, felette egy ötágú aranykorona. A címerpajzs körüli szövegből kiemelkedik a festésének évszáma: 1724.

Az eddig ismert címerekből a jelenkor követelményeinek megfelelő címert a történetiség és a heraldika szabályainak betartásával Csont István grafikus művész készítette el. A grafikus művész által elkészített címert a Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrizte, a zsűri a címert mind történetileg, mind a heraldika szabályai szerint elfogadhatónak ítélte meg. A címerkészítés során folyamatos egyeztetés történt a Heves Megyei Levéltár igazgatójával is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei