Miskolctapolca településrész címere

Miskolctapolca címere álló, háromszögletű, vörös színű katonai pajzs, amelynek alját ezüst szikla foglalja el, rajta természetes színű, fekvő korsó, amelyből kék víz folyik a sziklára. A korsón jobbra forduló ezüstsólyom áll egyik lábán, a másik lábával pedig aranykulcsot tart. A pajzstartó az egyik oldalon zöld tölgyfaág arany termésekkel, a másik oldalon zöld olajág ezüst termésekkel. A pajzs alatt egy szalag lebeg MISKOLCTAPOLCA felirattal.

Miskolctapolca településrész
Kép: artur66-Panoramio

A korsó a belőle kifolyó vízzel a források, folyók régi jelképe a nemzetközi és a magyar heraldikában: ez látható például Fiume címerében is (amely városnak a neve egyébként folyót jelent). A sólyom a Miskolc nemzetségre utal a Képes Krónika illuminátora is sólymokat festett a honfoglaló nemzetségek képzeletbeli őseinek a pajzsára, az aranykulcs pedig mint Szent Péternek a közismert jelképe, a monostorra emlékeztet. A címertartó tölgyfaág a fizikai-természeti értékeket, az olajág pedig a szellemi értékeket jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei