Alsó-Fehér vármegye címere

Alsó-Fehér vármegye címere ovális pajzs, a pajzsmezőben kiterjesztett szárnyú sas áll. A kiterjesztett szárnyú sas összefüggésbe hozható az erdélyi magyar nemzet címerképével, a növekvő, napba néző fekete sassal. Az ovális pajzsot liliomokkal díszített keret veszi körül. A kiterjesztett szárnyú sast pecséteken növekvő formában is ábrázolták.

Alsó-Fehér vármegye
Kép: simona moldovanPanoramio

Alsó-Fehér vármegye területét az 1877. évi I. törvénycikk állapította meg véglegesen, amely szerint a vármegyét az addig fennállt Alsó-Fehér vármegye – 24 más megyéhez csatolt község kivételével –, továbbá Gyulafehérvár, Abrudbánya és Vízakna képezte. Feltehetőleg a 11. század elején ezen a területen comitatust szerveztek, majd Gyulafehérvár lett az Erdélyi Fejedelemség székvárosa, ahol a fejedelmek fényes udvartartást rendeztek be. Ebben a városban alapította Bethlen Gábor fejedelem (1613–1629) az első erdélyi főiskolát 1629-ben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei