Árva vármegye címere

Árva vármegye címere ívelt talpú, reneszánsz stílusú pajzs, melynek mezejében hármas halmon két lombkoronás fenyőfa között lépő medve látható. A pajzstalpat egy hullámos pólya osztja. A pajzsra pántos sisakot helyeztek, amit nyakék és levélkorona díszíti. Sisakdísz a sisakkoronából növekvő, kétfarkú oroszlán kiöltött nyelvvel. Az oroszlán fején levélkorona látható. A címerpajzsot jobbról és balról egyaránt sisaktakaró díszíti.

Árva vármegye
Kép: STGyroPanoramio

Árva vármegye a 19. századi Magyar Királyság északi fekvésű vármegyéje. Központi erőssége az Árva folyó mellett felépített Árva vára volt, amelyhez a 16. században hat mezőváros és 75 falu tartozott. A vármegye örökös főispáni címét 1606-ban Thurzó György nádor viselte, később Thököly Istvánra ruházták át. A vármegye magyar nyelvű körirattal ellátott címeres pecsétjét V. Ferdinánd adományozta 1837-ben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei