Baranya vármegye címere

Baranya vármegye címere körpajzs, melynek középen kőpárkánnyal ellátott körbástya áll nyitott kapuval, felhúzott kapurostéllyal. A kapu feletti kőpárkányon két férfi , fejükön búzakoszorúval, a vállukra vetett rúdon egy nagyméretű szőlőfürtöt visz. A jobb és bal oldali férfi dolmányt és nadrágot visel csizmával. A meseszerűen nagy szőlőfürt a villányi borvidék gazdagságát jelképezi.

A boltíves várkapuban kerek talpú pajzs lebeg, amelynek mezejében I. Lipót és I. József király nevének kezdőbetűi láthatók. A lebegő pajzsot nyitott levélkorona díszíti. A körbástyát jobbról és balról olaj- és pálmaág övezi.

Baranya vármegye
Kép: Gyurka MártaPanoramio

A 11. században Szent István király megalapította a Pécsi Püspökséget, de a keresztény vallás és a középkori kultúra terjesztésében fontos szerepet töltött be a Benedek-rendi Apátság is Pécsváradon. I. (Nagy) Lajos Pécsett alapított egyetemet. Baranya vármegye I. Lipóttól kapott címeres pecsétet 1694-ben, amelyet V. Ferdinánd megújított, és magyar nyelvű körirattal látott el 1838-ban: * BARANYA VÁRMEGYE PETSÉTJE 1694. MEG UJITATOTT 1838.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei